mevrouw02.jpg

Beweegtuin

Voldoende bewegen draagt bij aan een betere gezondheid en kan verschillende chronische ziekten zoals diabetes en hart- en vaataandoeningen voorkomen. En het kan ook nog eens gezellig zijn als je het samen doet met anderen.

De beweegtuin is een omgeving die ontwikkeld is voor senioren en ieder ander die zijn spieren wil trainen. De beweegtuin is daarnaast ook een sociale ontmoetingsplaats waarbij beweging centraal staat.

beweegtuin

Vergroten van zelfredzaamheid en kwaliteit van leven

In een tijd waar de vraag naar zorg groter wordt en de bezuinigingen toenemen, moeten we met elkaar het verschil gaan maken. Het verschil om zelfredzaamheid bij ouderen te vergroten en tegelijkertijd de kwaliteit van leven te verbeteren. Een belangrijk component hierin is bewegen. Bewegen als structureel onderdeel in de zorg dat klinkt soms uitdagend vanuit verschillende gebieden.

De meeste ouderen bewegen te weinig en dat heeft invloed op hun gezondheid. Genoeg beweging heeft een welbekende, positieve invloed op de fysieke en mentale gezondheid. Meer bewegen draagt bij aan een verbeterde balans, coördinatie en vergroot daarmee de zelfstandigheid. Simpele vingeroefeningen zijn bijvoorbeeld heel nuttig voor het openen van een blikje soep of een huisdeur. Hoe belangrijk het behoud van spierkracht en evenwichtsgevoel is, blijkt bij kleine zaken zoals het dichtknopen van een overhemd of reizen met het openbaar vervoer.

Maar wist u ook dat recent onderzoek laat zien dat dementie minder voortschrijdt als ouderen meer gaan bewegen? En dat bewegen een bewezen positief effect heeft op de gemoedstoestand en zorgt voor een gevoel van rust en waardering?

Winst behalen door opzoeken van fysieke mogelijkheden

In de buitenlucht zijn doet mensen goed. Buiten zijn bevordert het dag- en nachtritme, vergroot de eetlust en vermindert agitatie en agressie. Uiteraard hebben veel ouderen door hun leeftijd, alsmede door lichamelijke en psychische gebreken een begrenzing in hun beweegmogelijkheden.

Vaak is het echter zo dat er nog veel winst te behalen is door het meer opzoeken van hun mogelijkheden. Naast dat het bewegen goed is voor de gezondheid, doen de ouderen hier ook veel sociale contacten op en is het bovenal gezellig.

Datum, locatie & kosten

U bent op dinsdag van 10.15 uur tot 11.00 uur van harte welkom om een proefles in de beweegtuin van Pannerden te volgen. Daarna kost een groepsles in de beweegtuin € 3,00 per keer. In Didam is ook een beweegtuin aanwezig waar u gratis gebruik van kunt maken.

 

afspraak-maken

 

Openingstijden

Fysiotherapie Didam
Dagelijks van 08.00 - 17.30 uur.

Fysiotherapie Visser
Ma. 8.00 - 18.00
Di. 8.00 - 20.00
Wo. gesloten
Do. 8.00 - 18.00
Vr. 8.00 - 18.00

Fyzio
Dagelijks van 7.30 - 18.00 uur
's avonds kan het in overleg

Liemerije
Op afspraak tijdens kantooruren